Jeg er i Bolivia og prøver meg for første gang som blogger, i fall noen skulle ha interesse av å følge med på hva som skjer!
torsdag 3. desember 2009
Hjem til jul
En lengsel etter å være med folk som kjenner meg og forstår meg. Etter å være hos en familie som faktisk er min. Etter å snakke med folk som har samme kulturelle referanser som meg. Etter å spise knekkebrød og gå uten sko inne. Etter å høre annen musikk enn cumbia, og diskutere EU med noen som i hvert fall vet at Norge ikke er medlem. Etter å ikke være svett og klam hele tiden. Etter å sove hele natten uten å bli vekket av galende haner eller mariachi-band med full blåserekke som holder på i nabohagen til klokken seks om morgenen. (True story!) Etter å ikke være hun rare hvite jenta som alle synes det er helt uproblematisk å stirre åpenlyst på. Etter å kunne stole på folk. Etter å få pakke i mine egne poser på butikken, og slippe å vente to timer på at møter skal starte. Etter bussruter og respekt for fotgjengere.
Kanskje er det hjemlengsel likevel.
Gud, som jeg savner respekt for fotgjengere.
onsdag 25. november 2009
Fram og tilbake er like forbanna langt
Etter tre late dager med høy hengefaktor, betydelige mengder is og akkurat nok rusling rundt i Saltas brosteinsbelagte gater (som i ny og ne forsvant og dukket opp igjen etter eget forgodtbefinnende, hilsen frøken Retningssans), var det på tide å sette kursen for Bolivia og Santa Cruz igjen. Vi visste nå hva vi hadde å forholde oss til med tanke på reisetid, hadde planlagt og beregnet godt, og var optimistiske til det vi gikk ut fra at skulle bli en behagelig tur bestående av to etapper i gode busser, med noen timers venting og muligens et godt måltid imellom. Men, jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: dengang (wait for it) ei. Her det på sin plass med litt bakgrunnsinfo. Brigadistene er i Bolivia med 90 dagers turistvisum. For å kunne være her den siste måneden, må alle ut av landet, og komme inn igjen. Tidligere har det ikke vært noe problem å få 30 dager til, men dersom man ikke før det, må man søke om et slags arbeidsvisum. Det gjør dere eventuelt på grensen, hadde vi fått beskjed om. Det koster 85 dollar, og dere må ha bekreftelsesbrev fra organisasjonene dere jobber i. Javel.
Søndag morgen var vi oppe i otta for å ta buss 07.45. Seks timer etterpå var vi framme i Salvador Mazza, en støvete og stekende het liten by ved grensen til Bolivia. Vi fikk ut-stempel, tok farvel med Argentina og ruslet over brua over det som engang sikkert var en grenseelv, men nå så mest ut som et slags søkk i jorda. 100 meter lang gikk vi inn på det bolivianske immigrasjonskontoret og fisket igjen fram passene. Instruksene var å late som ingenting å gå for 30 turistdager til, men bolivianerne bet ikke på. Dere har allerede hatt 90 dager, sa betjenten. Ja, men vi vil gjerne søke om arbeidsvisum, sa vi, og smilte pent. Vel, sa han, det må dere gjøre på det bolivianske konsulatet i Argentina. Som ikke åpner før i morgen. Jeg angret umiddelbart på all optimismen jeg hadde våget å bære rundt på, og prøvde desperat å returnere til dagen før for å banke i alle bord jeg kunne se. Men til ingen nytte. Etter å ha diskutert så mye vi syntes var forsvarlig med bolivianerne måtte vi erklære fallitt og spasere lutrygget tilbake mot Argentina. Etter å ha forklart situasjonen inngående og bedt innstendig om at de måtte slippe oss inn, ble jeg stående i nærmere to timer i luken og konversere noe anstrengt med to argentinere som ikke hadde det spesielt travelt med å skaffe den siste signaturen vi trengte så lenge de kunne forhøre meg om min sivilstatus, mine intensjoner om giftermål, og min villighet til å bli med en av dem hjem, der han skulle «få meg til å slappe av».
I et villvær kom vi oss over grensen for andre gang, og hoppet i en taxi til Yacubia. Kølappen i banken fortalte oss at det var rundt 30 personer foran oss, og i god norsk stil multitasket vi og fant en notarius i mellomtiden. Hei kjære, hva kan jeg hjelpe deg med? sa den koselige mannen med litt skjegg som satt i et hull i veggen og tastet ivei. Jeg la fram mitt ærend, og hr. Notarius sa at ja, det kunne han selvfølgelig ordne. Ta med passkopier fra alle sammen, så er det gjort på et blunk. Jeg hentet kopiene, hr. Notarius spurte cirka hvor mye penger hver og en av oss hadde, jeg ga noen veldig omtrentlige og fullstendig oppdiktede svar, og Notarius skrev fire fine brev som hver fikk fire forskjellige stempler og ble signert av hr. Notarius og deretter av den respektive brigadist. Klokken var nå nærmere halv to, og konsulatet skulle stenge to. Med 20 minutter til stengetid ble vi én og én kalt opp i andreetasjen for å få behandlet søknadene. Da alle var ferdige, fikk vi beskjed om at vi nå måtte ta kopi av passet med visumet limt inn, og komme tilbake med kopien. Dette måtte gjøres i Yacuiba, Bolivia, siden den eneste kopisjappa i Salvador Mazza hadde lunsjpause...
Det berømte begeret var nå fylt til randen og i mitt stille sinn så jeg for meg hvordan jeg personlig kom til å be Håvard om å banke konsulen paddeflat hvis vi ikke snart ble sluppet ut av byråkratihelvete. Da bestemte universet seg plutselig for å gripe inn, og lykken snudde. Sekretæren ble likegodt med oss over grensen, der vi fikk tatt de nødvendige kopiene, og tok dem med seg tilbake. Etter å ha blitt stemplet inn i Bolivia greide Åsta med sine blonde fletter og nordiske sjarm å få lurt oss med på en buss som kom fra Argentina og egentlig ikke hadde lov å ta på passasjerer, men valgte å gjøre et unntak for fire trøtte og slitne, svette og ekle, men likefullt blåøyde (på den gode måten) og staselige norske ungdommer. Klokken ti om kvelden, knappe 38 timer etter å ha forlatt Salta, og med fire argentinske stempel i passet, ankom vi atter en gang gode, gamle Santa Cruz.
fredag 20. november 2009
Ut på tur - kjempesur!
torsdag 12. november 2009
Tre og en halv time i en brigadists liv
16.30 Drar hjemmefra. Litt nervøs, vet ikke helt hvor jeg skal. Har fått beskjed om å ta micro nummer 96, 86 eller 59.
16.33 Lar 86 og 59 passere fordi jeg plutselig ikke er helt sikker på om det var det hun sa likevel.
16.38 Tar 96. Den går ikke dit jeg skal.
16.53 Går av microen og spør etter veien. Det er visst litt langt. Begynner å gå.
16.55 Spør om veien på nytt. Det er fremdeles langt.
16.56 Tar en annen micro.
16.59 Går av. Spør en "cholita" (urfolkskvinne) hvor Casa de la Juventud Igualitaria er. Det er der, sier hun og peker på huset ved siden av.
17.00 Går inn i huset, og spør en dame. Hun vet ikke hva jeg snakker om. Går tilbake i retningen jeg kom fra.
17.01 Ser huset, og går inn.
17.02 Spør etter Milton, mitt ukjente intervjuobjekt. Ingen vet hvor han er. Han er i hvert fall ikke der.
17.05 Noen ringer Milton. De er ikke helt enige om hvor han er.
17.10 Prater med en tilfeldig fyr som heter Boris. Milton skal visstnok komme snart.
17.20 Føler meg teit, og går ut og setter meg på fortauskanten.
17.30 Milton er en halvtime forsinket.
17.39 Begynner å spille Snake. Selvfølgelig har jeg Snake på moblofonen min, åjadda!
17.411 Taper. Hvem bryr seg om Snake uansett? Snake er et dustespill.
17.45 Bekymret for at Milton kanskje har kommet uten at jeg vet hvem han er.
17.47 Ser en moped som heter Hunda.
17.55 Prater med Boris om etymologien til ordet "Norge".
18.13 Milton ankommer!
18.14 Milton sier at jeg heller kan intervjue en annen fyr. Javel.
18.21 Intervjuet er over. Takk for meg. Begynner å gå mot stedet der neste intervju skal foregå.
18.25 En mann slenger ut utstyret og tisser på gata rett foran meg.
18.55 Kjøper cuñape, den eneste bakevaren jeg kan spise, som er lagd av yuca-mel istedetfor hvete.
18.57 Legger merke til at jeg ikke har småpenger til micro hjem, og kjøper kaffe og havregryn for å få veksel.
18.59 Spør folk om de vet hvor boden til don Tomas er.
19.01 Finner boden. Don Tomas er ikke der, men kona hans sier at jeg skal sette meg ned og hjelpe henne å selge. Javel.
19.03 En trillebår med bananer går forbi med en liten dame på slep.
19.10 Don Tomas ringer kona si. Hun sier "Ja, hun er her, hun har ventet lenge!"
19.26 En mann går forbi med et lass juletreglitter slengt over skulderen. Det er ca. 25 grader ute. Absurd.
19.29 Don Tomas ankommer, og det viser seg at vi faktisk har hilst før, og at han kjenner meg igjen. Jeg føler meg nesten litt lokal.
19.47 Intervjuet er over.
19.52 Jeg setter meg på rett micro på første forsøk. Mestringsfølelsen er på topp, og jeg sender mer enn én skrytemelding. Jepp.
tirsdag 3. november 2009
Burn
Det som ikke gikk like greit, var å kjøpe popcorn til filmen. Mens vi sto i kø kjente jeg plutselig en velkjent svimmelhet, alle lyder ble på mystisk vis vattdempet, og jeg tenkte at nå, nå besvimer jeg, og det blir ikke litt gøy engang. Besvime på Cine Center, det er en skjebne verre døden, var det eneste jeg klarte å fokusere på mens jeg lette etter et sted å sette meg ned. Jeg så for meg hysteriet som ville oppstå, all den uønskede og ekle oppmerksomheten jeg nødvendigvis kom til å få, og sist, men ikke minst, at noen kanskje kom til å prøve å løfte meg eller noe, og at jeg da sannsynligvis faktisk kom til å dø av smertene det ville forårsake at noen kom borti huden min. Jeg greide imidlertid å avverge katastrofen da jeg fant et toalett og fikk litt kaldvann i ansiktet, og alt ble meget bedre da vi endelig kom inn i den kjølige kinosalen.

fredag 30. oktober 2009
Konspirasjon! (eller: La hoja de coca no es droga)
Fra spøk til alvor. Kjøpesentre er ikke den eneste manifestasjonen av amerikansk innflytelse man ser her i Bolivia, og heller ikke den verste. Stadig press fra De Forente Stater i nord har tradisjonelt sett plassert Bolivia mellom barken og veden i flere sammenhenger. Eksempelvis er Bolivia storprodusent av koka, en plante som i tusenvis av år har blitt ansett som et vidundermiddel som kurerer både hodepine, neseblod, magesår og astma, og har du tenkt deg til La Paz, Potosí eller andre byer i høylandet, kan jeg garantere at koka-te vil bli din beste venn i kampen mot høydesyken. Så hva er problemet? Amerikansk narkotikapolitikk. Fra kokabladene kan man ekstrahere alkaloiden kokain, som, sammen med cirka 14 andre stoffer, etter å ha blitt utsatt for visse kjemiske prosesser, blir til det forbudte stoffet vi kjenner som, du gjettet det; kokain.
Kokainmisbruk er ikke særlig utbredt i verken Bolivia eller Latin-Amerika som sådan. Det er det derimot i USA. Det er hevet over enhver tvil at kokainen framstilles av kokablader fra Bolivia, Peru og Colombia, men det aller meste av sluttproduktet finner på en eller annen måte veien til USA eller Europa, gjerne ved hjelp av litt korttenkte, storbrystede norsk-bolivianske jenter på heisatur. Ifølge USA er løsningen på dette problemet det man kaller coca eradication. Siden 1961 har den amerikanske regjeringen drevet utrydding av kokaplantasjer i den andinske regionen av Sør-Amerika, ved bruk av kjemiske ugressmidler, brenning og kutting, metoder som alle tre har betydelig negativ innvirkning på miljøet. President Evo Morales har ved flere anledninger presisert at «koka er IKKE kokain», og det sies at han ved én anledning tok fram et kokablad foran en FN-forsamling, pekte og sa «Dette er grønt, ikke hvitt». Hardcore. Koka er lovlig i Bolivia og Peru, men ellers forbudt over hele verden. I USA gjør man ett eneste unntak. Stepan Company i New Jersey har lisens til å importere kokablader. Hvorfor? De-kokainisert kokaekstrakt er en av ingrediensene i Coca Cola. Sa noen dobbeltmoral?
USA har gjennom flere tiår over en lav sko lagt seg oppi boliviansk politikk og nærmest diktert endel beslutninger gjennom incentivering, som USAID, trusler, tvang og det man rett og slett vil kalle snikete, ufint, skittent spill. I august 2006, under George W. Bush, ble Philip S. Goldberg utnevnt til ambassadør i Bolivia av det amerikanske senatet. Året etter kom de første anklagene om at den amerikanske ambassaden drev med finansiering av opposisjonen, det vil si høyresiden, i Bolivia. Etter avsløringer om at ambassaden hadde instruert Peace Corps-frivillige til å spionere og samle informasjon om eventuelle cubanere eller venezolanere som måtte befinne seg i Bolivia, og episoder der Goldberg offentlig gjorde narr av Bolivia og Morales-regjeringen, ble Goldberg først nektet adgang til presidentpalasset, og i september 2008, utvist fra Bolivia og erklært persona non grata. Den amerikanske regjeringen benektet alle anklager, og sa at beskyldningene mot Goldberg var grunnløse. Ambassaden drev utelukkende med diplomati.
23. oktober i år, mer eller mindre ett år etter, ble det kjent at Barack Obama kommer til å nominere Goldberg til stillingen Assistant Secretary at the Bureau of Intelligence and Research. Álvaro García Linera, visepresident i Bolivia, hadde dette å si om saken: «Man går ikke fra utenrikstjenesten til å bli etterretningssjef i verdens største supermakt på en-to-tre. Det er ikke som å skifte dress.» Jeg har bare én ting å si til det: Word.
onsdag 21. oktober 2009
Cochabamba, ALBA og kompulsiv debattering
Jeg kom til byen først etter at møtene var over, for å delta på et seminar arrangert av norske SAIH, om kvinner, og da spesielt urfolkskvinner, i høyere utdanning. Tidvis langdrygt, men også ganske interessant. Det var spennende å se hvordan programmet var lagt opp etter norsk standard, med bolker på 15 og 20 minutter, og pauser på usle 30. Jeg skjønte øyeblikkelig at det kom til å skli kraftig ut. Og det gjorde det selvfølgelig. Første dag skulle vi begynne ni, og ingenting skjedde før halv elleve. De tre innlederne som hver hadde 20 minutter å snakke på, brukte gjennomsnittlig over 40, og så videre, og så videre.
Cochabamba er uansett en helt fantastisk by, og etter knappe tre dager hadde jeg ikke noe lyst å reise tilbake til varme, skitne og masete Santa Cruz. Klimaet er perfekt, byen er full av koselige små kafeer og butikker, det er lite trafikk og man slipper å tygge sand hele tiden. Også er det fjell. Santa Cruz er flat som en padde, og hvor enn man er ser man ikke lenger enn til neste gatehjørne. For meg, som har retningssans som en stiftemaskin, er jeg nødt til å ha fjell eller fjord å orientere meg etter, og vandrer dermed rundt som et spørsmålstegn av en gringa mesteparten av tiden her i byen.

onsdag 14. oktober 2009
Tilbake i byen

Nå er jeg tilbake i Santa Cruz, andre arbeidsperiode har begynt, og brigaden skal ikke samles igjen før i desember. Andre reisebrev er lagd, og burde være i posten om ikke så veldig lenge. For de som ikke aner
hva jeg snakker om, skriver brigaden tre reisebrev i løpet av oppholdet, og for ringe 200 kroner kan DU få alle utgavene i postkassen. Reisebrevet inneholder fine tekster og bilder, og er vel verdt å lese. Interessert? Gi meg et pip.
Also, det vokser mango og avocado på trærne i hagen min, og jeg gleder meg så vanvittig mye til de blir modne. Det blir best i hele verden. Avocadoen er fremdeles bitteliten. Foten er med for å illustrere dette. Og for å vise hvor pene tånegler jeg har. Jeg er nemlig ikke her bare for å brigadere, men også for å investere i og stimulere skakkjørte ulandsøkonomier gjennom kjøp av tjenester som pedikyr og bikinivoksing, og produkter som små øredobber formet som hatter. Forøvrig sies det at handelsbalansen til Bolivia i år er på rettsiden av streken. Hurra for nasjonalisering av petroleumsindustrien! Viva Evo!
onsdag 30. september 2009
Brigade - en øvelse i selvbeherskelse
Ana Rubena begynte å studere på et privat institutt, fordi de lovte henne at etter tre år ville hun kunne bygge på med to år på universitetet, og slik få sin licenciatura. De lovte henne også at dersom hun flyttet fra La Paz, der hun bodde, til Santa Cruz, ville hun kunne avslutte de tre årene der. Midtveis i utdannelsen flyttet hun til Santa Cruz, der det viste seg at de slett ikke hadde de samme kursene. Men de skulle starte neste semester! Eller ikke. Nærmere tre år gikk det før hun fikk gjort seg ferdig. Neste trinn, inn på universitetet. Første problem: i La Paz ville de ikke godkjenne utdannelsen fra Santa Cruz. Ordne dette. Neste problem: Instituttet hadde brukt en eksamensform som man for fem år siden sluttet å bruke. Ordne dette. Neste problem: Instituttet hadde aldri hatt tillatelse til å undervise det de underviste i. Til slutt ble ting ordnet, og hun fullførte de to siste årene på universitetet. Og for hver gang noe skar seg, var det å fysisk reise til La Paz for å levere inn de nye papirene. Ikke sende i post, ikke ringe, ingen elektroniske skjemaer. Ta med papirer, reise 18 timer med buss, gå inn på kontoret, levere fra seg papirer. Når man til slutt skulle tro at alt var i orden, og alt skulle godkjennes for å ta den siste, avsluttende eksamen, var problemet plutselig at hun ikke hadde rett type fødselsattest. De har nemlig nye nå. Og kan man bestille det på nett? Nei. Man må reise dit man er fra, og personlig hente den. Ny busstur, denne gang til Oruro. Alt i orden? Nei. Kopiene dine er for gamle, vi kan ikke godta kopier som er mer enn ett år gamle. Dette er bare et lite utvalg av hele historien, og for å være helt ærlig har jeg ikke sjanse til å huske alt i sin helhet, jeg husker bare at det var mye. Veldig mye.
Det som imidlertid frustrerer meg nå om dagen, og som gjør at jeg kontinuerlig går og mentalt rister på hodet og himler med øynene, er nyheten om at presidentkandidat Manfred Reyes Villa, har utpekt Leopoldo Fernández til sin partner og potensielle visepresident. I utgangspunktet en fin kombinasjon, begge er maktgale høyrefolk med brokete fortid, haken er bare at Fernández sitter i fengsel. Han har tilbrakt det siste året i San Pedro-fengselet i La Paz, mistenkt for å være hjernen bak massakren på 15 bønder i El Porvenir, Pando, i september i fjor. Her om dagen annonserte Reyes Villa at radarparet kommer til å kjøre valgkampanje fra fengselsporten, og at nåværende president Evo Morales' uttalelser om at han ikke synes noe om at fengslet blir brukt som kampanjehus, kun viser at han er autoritær og prøver å begrense friheten til sine politiske motstandere.
I første omgang er det vanvittig at en person mistenkt for drap, stiller til valg. Enda verre er det at en annen person, i dette tilfellet Reyes Villa, velger å sette sin fulle og hele tillit til denne personen. Verst er det at disse to faktisk anser det for å være forsøket verdt å stille til valg. Det sier ganske mye om det bolivianske samfunnet og hva man gjennom de siste 30 årene har blitt vant til, og det er ikke særlig pent.
Jeg trekker pusten, teller til ti, skjærer tenner, teller til ti på et annet språk og ender likevel opp med store hårtuster mellom fingrene.
søndag 27. september 2009
Bønder på bytur

På mandag kom medbrigadister Åsta og Eilif inn til byen fra sine hjem to landsbyer i Chiquitania, eller huttaheita, om du vil, og vi fikk høre historier om innendørshøner, menonitter, varme kilder, ekte storfamilier og verdens største hodelus. Et par dager senere kom de tilbake igjen,
etter å ha vært på tur med Colectivo Rebeldía,
feministorganisasjoen de jobber i, som driver mye
opplysningsarbeid på landsbygda, spesielt i forhold til HIV/AIDS-problematikk.

Vi lot oss imidlertid ikke stoppe, og satte kursen for andrevalget. Det vi ikke hadde tatt med i beregningen var at torsdag var såkalt "feriado", eller høytidsdag, på grunn av årsdagen til Santa Cruz fylke, og japanerne er tydeligvis nøye på fridagene. Etter å ha kjørt runden rundt hele byen viste det seg at alle gode ER tre, og vi satte oss forholdsvis fornøyde ned på restauranten med det
umiskjennelig japanske navnet "Ken". Maten gikk kanskje ikke inn i historien som en stor kulinarisk opplevelse, men saken var varm, og stemningen var på topp
Noe bolivianerne har skjønt, er at det ikke er noen vits i å ha fri på torsdag, for så å gå på jobb på

Erika Paola og Eilif. Skeptiske.

Ukens filmanbefaling er forøvrig Pixars "Up". Nydelig.
Åsta er ikke helt sikker på om hun har
så lyst å forlate bylivets komfort, og
søker trøst i Hannas fang.
mandag 21. september 2009
10 ting du ikke visste om kosthold
1. Du legger ikke på deg av sukker.
Dette ble jeg fortalt da jeg under en dugnad tok meg en kopp kaffe, og skvatt litt til over hvor søt den var, og bemerket det.
2. Kneip = grovbrød.
Det spises ikke mye brød som ikke er loff eller fine rundstykker, og det "grove" som er å få kjøpt, er jaggu ikke noe å skrive hjem om.
3. Ris er en grønnsak.
Jepp, true story.
4. Sukker er bra for hjernen.
Viktig kunnskap som ble videreformidlet til meg av medbrigadist Hanna.
5. Hvis man har høyt kolesterol, er det viktig å begynne på en diett bestående av mye frukt og grønnsaker. Men man kan jo såklart ikke leve sånn resten av livet.
I radioen der jeg jobber, kommer det hver torsdag leger innom for å gi tips til lytterne. Dette var ett av dem.
6. Man kan godt holde et 10 minutters foredrag om do's and dont's i forhold til diabetes, uten å noen gang bruke ordet "sukker".
Jeg, derimot, bruker det over en lav sko. Dere har kanskje merket det.
7. Det er uproblematisk å gi barn cola på tåteflaske.
Jeg tror bolivianske tannleger har det ganske travelt.
8. Hvis det ikke kan frityrstekes, er det ikke mat.
Løkringer er én ting, men å behandle brokkoli på samme måte, er å dra det litt langt, spør du meg.
9. Det beste botemiddelet for dårlig mage, er hvit mat.
Ja, selvfølgelig er det fargen på maten som bestemmer hvilke egenskaper den har og hva den duger til.
10. To typer kjøtt er bedre enn bare én type kjøtt.
Kylling og svin passer godt sammen, og skinkebiter i risen må man ha.
Ellers er det i dag nøyaktig én måned siden jeg kom til Santa Cruz, og det er litt sprøtt. Noen dager er går tiden veldig fort, og andre dager er jeg sikker på at jeg må ha vært her mye lengre enn jeg faktisk har. Sist fredag tok jeg turen til Vallegrande, der Hanna og Håvard, to av mine medbrigadister bor og jobber. Det var en seks timer lang kjøretur langs noe som ikke alltid uten forbehold kunne kalles en vei, og etter bare én punkterin


Det beste som skjedde på hele turen, var nok at Maria, på bussterminalen i Santa Cruz, så noen papegøyeunger til salgs, og konkluderte med at de levde under så dårlige forhold at hun ikke hadde noe annet valg

mandag 14. september 2009
Det vanskelige andre innlegget

Det lille huset med de tynne veggene.
Det aller kjipeste med kulden er dog at man ikke orker å dusje. Ekkelt, men sant. Man sover med ullstrømpebuksa på, for å slippe å gå gjennom de lange, pinefulle minuttene det tar å få av seg pysjen og på seg klærne om morgenen, og det er ikke snakk om å tra

Det blå ullteppet som kanskje reddet livet mitt.
Ellers går livet sin uvante gang. I dag dro jeg og båndopptakeren min på tur inn til sentrum for å lage Fem på gata-reportasje til Ny Tid. Det er tidvis utfordrende å få folk til å snakke. Mange er skeptiske og vil ikke si noe før man forteller dem at man repr

Plaza 24 de Septiembre i downtown Santa Cruz.
Ganske fint.
Til slutt, hurra for gjenvalgt rødgrønn regjering!
lørdag 12. september 2009
En bloggjomfrus debut
Så. Etter mye om og men setter jeg meg ned for å skrive det aller første innlegget i min aller første blogg. Jeg har en mistanke om at jeg ikke egentlig er en blogger, men om det finnes et passende tidspunkt for å teste det ut, så er det vel strengt tatt nå.
Jeg er i Bolivia. Nærmere bestemt Santa Cruz. Jeg er på solidaritetsbrigade sammen med ni andre nydelige mennesker, og jeg skal iløpet av de neste fire-fem månedene prøve å lære noe jeg ikke kunne fra før. Det er altså mye å ta av. I utgangspunktet skal jeg jobbe i Radio Integración, en bitteliten radiostasjon i slumstrøket Plan 3000 her i Santa Cruz. Media her til lands er stortsett privateid, og dermed høyrevridd så det suser etter, og det er ikke lett å finne alternative nyhetskilder, eller bli hørt dersom man befinner seg på venstresiden i politikken.
I Radio Integración er det alltid "open mic", og med endel politisk kritikk, en slump folkeopplysning og en masse oppvigleri, kan det bli rett så interessant. Da jeg fikk vite at jeg skulle jobbe i radio tenkte jeg at jeg i hvert fall skulle være i et miljø der folk måtte komme i tide og følge tidsplaner. Dengang ei. At programmet begynner klokken ti, betyr på ingen måte at man ikke kan spille musikk fram til halv elleve, når programlederen kommer slentrende, og atpåtil må ordne noen ting og snakke med noen folk før han endelig kan gå på lufta. At programlederen reiser avgårde til La Paz og blir borte en hel uke uten at noen helt vet hvor han er eller når han har tenkt å komme tilbake, er også fullstendig uproblematisk.
Jeg bor i en vertsfamilie i en litt shady del av byen. Hvis jeg kommer hjem sent om kvelden, skjer det rett som det er at taxisjåføren krever å se på at jeg låser meg inn, fordi "acá asaltan". Her blir du ranet. Høye murer med glasskår og piggtråd, store porter og hengelås er standarden i hele byen. Familien min består av Ana Rubena og Gerardo, hvis soverom også fungerer som TV-stue, og kjøkken når det er dårlig vær. Innenfor deres rom er soverommet til barna Belén og Manuel, på 7 og 3 år, adskilt med en murvegg som ikke egentlig har noen dør, bare en åpenbar mangel på murstein i form av et rektangel på høykant. Utenfor er det et lite baderom med elektrisk dusj, og under tak er "vaskeriet", to store vasker med kaldt vann, der man vasker opp, vasker hendene og vasker klær. Gasskomfyren står rett ved siden av, og vi spiser stortsett ute. Ved porten står det et lite hus med panelvegger og blikktak. Det var tidligere et kontor, men fungerer nå som soverom for meg og min nye spanske storebror Daniel.
Den enkle standarden var det egentlig overraskende lett å venne seg til. Det verste er å ikke ha internett hjemme. Det er når jeg ikke har anledning til å kommunisere med hvem det skal være til enhver tid at jeg merker hvor avhengig jeg er av nettopp det, og hvor isolert jeg kan føle meg, spesielt de dagene som er litt kjipe. Og de har det med å være litt flere enn vanlig sånn i begynnelsen av noe helt nytt. Heldigvis er huset til koordinator José bare en 10 minutters busstur unna. Der finnes det trådløst internett, og døra er alltid åpen. Det vil si, døra er selvfølgelig alltid låst og det er umulig å klatre over muren uten å ta massiv skade av det, men det går alltid an å ringe på.
Sånn er dét.